20 вдъхновяващи цитата от майстори на фотографията

Детска фотография

Тези фрази са изпълнени с вдъхновяващи думи, които ще бъдат полезни и интересни както за начинаещи, така и за професионални фотографи. Цитатите въплъщават безсмъртната страст на майсторите на фотографията към основното занимание в живота им.
Прочетете златните думи на великите фотографи и помислете за тях. Тези цитати са направени от хора, които са имали както успехи, така и провали. Вие не само ще научите какво мислят великите майстори за фотографията, но и ще се възползвате от интересни мисли и съвети, които ще ви бъдат полезни на практика.

„Фотография е изразяване на впечатления. Ако красивото няма да живее в нас, как бихме могли да го разпознаем?“

Ернст Хаас (1921 – 1986), австрийски и американски фотожурналист, който направи огромен принос за развитието на цветната фотография.

„Фотографията е медитация в един миг“

Анри Картие-Брессън ( 1908–2004), френски фотограф, един от най-известните фотографи от 20-ти век, основател на жанра репортаж и фотожурналистика.

„Фотографията е способността да се огради в рамка това, което се вижда, а умението да се загради в рамката е способността да изберем едно и да се откажем от друго“

Артуро Перес-Реверте (роден през 1951 г.), испански писател и журналист, автор на исторически и дедективски романи.

„Фотографията е дар на прозорливост, аналитична интерпретация на нещата така, както се случват.“

Ансел Естън Адамс (1902 – 1984), американски фотограф, който придоби голяма слава за своите черно-бели снимки на американския Запад.

„Фотографията е тайна за тайната. Колкото повече ти казва, толкова по-малко знаеш.

Диана Арбус (1923 – 1971), американски фотограф и писател, известен на целия свят с цикли от черно-бели снимки на „девиантни и маргинални“ хора.

„Фотографията е търсене на това, което може да влезе в рамката. Когато ограничите дадено събитие до рамка – променяте това събитие.“

Хари Виногранд (1928 – 1984), известен американски фотограф, класик на жанра на уличната фотография.

„Фотография е най-демократичното от всички изкуства“

Василий Михайлович Песков (роден през 1930 г.), съветски писател, фотожурналист, есеист „Комсомолская правда“, пътешественик и водещ на телевизионната програма „В животинския свят“.

„Всички снимки са точно копие, но нито една от тях не е истина.“

Аведон Ричард (1923 – 2004), известен американски фотограф.

„Фотография е вид видима литература. Когато снимате, правите нещо смислено: изграждате рамка, включвате нещо в нея, отнемате нещо. Един добър фотограф е този, който изгражда кадър по-добре от другите. И който знае как да разчита на шанса, той вече завладява сюрреализма. Всеки път, когато взимах фотоапарата в ръцете си, виждах два или три несъвместими елемента, които се свързват заедно: да кажем, сянката на стоящ човек изглежда като голяма черна котка. И ако някой успее да улови това, аз го наричам чудо. Всъщност, аз правя литература – снимам метафора: човек, чиято сянка е котка. Мисля, че дойдох във фотографията по литературна пътека. „

Хулио Кортазар (1914 – 1984), аржентински писател и поет, представител на литературния тренд „магически реализъм“.

„Всяка снимка е сертификат за присъствие“

Роланд Барт (1915 – 1980), френски постструктуралист философ и семиотик.

„Фотографията е процес на съблазняване. Без значение колко силен е човек в живота, по време на снимане той принадлежи изцяло на вас. Не всички фотографи успяват да съблазнят модела. Жена ми и много други се провалят. Те са честни фотографи. Аз съм нечестен.“

Хелмут Нютън (1920 – 2004), австралийски и немски фотограф.

„Фотографирането на торта може да бъде изкуство. Ако погледна някакъв предмет за известно време, спектакълът ме очарова. Това е и проклятието на фотографа.“

Ървинг Пен (1917 – 2009), американски фотограф, един от най-блестящите фотографи от XX век.

„Една снимка е физическа, осезаема връзка с всеки момент от историята, точка на откровение и артистично раждане. Какъвто и да е обектът, за страхотна снимка е нужно едно основно нещо: за фотографа – напълно осъзнаващ значението на случващото се, умело и подходящо оборудван за да направи тази снимка – да бъде в точния момент на точното място.“

Том Анг, фотограф, автор на книги, известен специалист в областта на обработката на цифрови снимки.

„Фотографията не е спорт. Тя няма правила. Всичко трябва да се опита.“

Бил Бранд (1903 – 1983), английски фотограф, последовател на френската школа по фотография.

„Снимката оставя отворени моменти, които веднага се припокриват с напора на времето“

Морис Мерло-Понти (1908 – 1961), френски философ, един от представителите на феноменологията и привърженик на екзистенциализма.

„Това е като да намериш нещо интересно в най-обичайното място … Аз намирам този нюанс, това мъничко нещо в нещата и намирам различни начини и способи да ги видите и вие“

Елиът Еруит (роден през 1928 г.), френски фотограф, легенда на световната фотография, стана известен като най-талантливия автор на черно-бели фотографии и ироничния жанр във фотографията.

„Снимката фиксираща вечността, всъщност е доказателство, че всичко е само кратък миг в очите на вечността“

Али Смит (родена през 1962 г.), английски писател, автор на кратка проза и романи.

„Фотографията е реалност толкова фина, че тя става по-реална от самата реалност“

Алфред Стиглиц (1864 – 1946), американски фотограф, майстор на пиктологията, който направи значителен принос за признаването на фотографията като независима форма на изкуство.

„Фотографът е изправен пред неизбежната истина на живота и винаги ще бъде“

Рагху Рай (роден през 1942 г.), известен индийски фотограф и журналист, който е работил във фотографската агенция „Magnum Photos“.

„Фотографът има необичайна професия: той намира нещо, преди хората да го загубят“

Франк Карсън (1926 – 2012), известен комик.

 

Споделете свои мисли за фотографията в коментарите!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *