Фотография – история и развитие

история на фотографията

Фотография, това е чудо с помощта на което човек може да възкреси това, което в реалността вече го няма. Трудно е за един съвременен човек да си представи живота без снимка, а за някои това е професия, сложна и завладяваща, а понякога и опасна.

Именно на тези хора, които гледат на живота през обектива на своите камери е посветен Световния ден на фотографията, който фотографи от цял свят ежегодно празнуват на 19 август. Празникът е създаден през 2009 г. по инициатива на австралийския фотограф Корске Ара.

От гръцки, фотографията се превежда като светлинна живопис. Фотографията с право може да се счита за едно от основните изобретения на 19-ти век.

История на фотографията

"Изглед от прозореца" - първата снимка в светаДатата на празника не бе избрана случайно – на 9 август 1839 г. френският художник и изобретател Луи Дагер представи на Френската академия на науките процеса на получаване на дагеротипни образи върху фоточувствителна метална пластина, а десет дни по-късно френското правителство обяви своето изобретение за „подарък за света”.

Дагеротипията се счита за първия практически начин за фотографиране. Тя е създадена около 1822 г. от френския изобретател Джозеф Нипсе, но благодарение на Дагер този метод за получаване на фотографски образ е станал известен по целия свят.

Дагеротипията във фотографията беше доста бързо заменена от колоиден процес, който към края на 19 век е заместен със сух желатинов процес.

През следващите години много учени продължиха да подобряват процеса на получаване на снимки, използвайки различни материали и реактиви.

През 1861 г. Джеймс Максуел успя да възпроизведе цветна снимка, а изобретението на Sony през 1981 г. на цифровия фотоапарат направи възможно да се правят цифрови снимки и да се изостави традиционния филм, въпреки че много професионални фотографи все още го предпочитат в работата си.

Днес фотографията е достъпна за всички. В дигиталната епоха можете да правите снимки или селфи от прост мобилен телефон.

 

Първите снимки във фотографията

Първата снимка, която е оцеляла и до днес, принадлежи на френския изобретател Джоузеф Нипсе. Кадъра, която той нарича “Изглед от прозореца”, успява да направи през 1826 година.

Друг френски изобретател Луис Дагер през 1838 г. успява да заснеме човек за първи път.

Робърт КорнелиусПървият автопортрет в света, нещо като селфи е направено през есента на 1839 г. от известен американски фотограф, пионер във фотографията, Робърт Корнелиус. След като свалил капака от фотографския обектив, той се втурнал в кадъра, където прекарал повече от минута преди да се затвори обектива.

Първата снимка на изстрелването на ракетата от Канаверал през юли 1950 г. принадлежи на НАСА, която показва изстрелването на на Bumper V-2

Джеймс Клерк Максуел представи първата цветна снимка, на която е запечатана трицветна лента през 1861 г. на лекция в Кралския институт в Лондон.

Фотографията е уникално явление, което може да улови завинаги важни събития, интересни моменти, всичко красиво и обичано.

 

Селфи

За хората снимките са ценни документи, свидетелства за тяхната житейска лична история. Ето защо те се опитват сами да запечатат историята си. Очевидно това бележи началото на появата на селфи снимките във фотографията.

Първото селфи в историята е било заснето през 1920 година. На снимката са представени петима мъже, позиращи пред камерата, които стоят на покрива на Marceau Studio в Ню Йорк. Говори се, че тези господа са служители на популярното фотографско студио Byron Company, което датира от 1892 година.

Терминът придоби популярност в началото на 21-ви век благодарение на развитието на вградените функции на камерата на мобилните устройства.

 

Селфимания

Светът е обхванат от епидемията селфи. И тъй като влиянието на селфитата върху живота на обществото се увеличава, учените и психолозите от различни страни се интересуват от степента и последиците от това необичайно явление.

Психолозите са открили, че този проблем се появява в съвременния свят поради спада в стойността на междуличностните отношения. Хората все повече се ангажират с кариера, бизнес, растеж на доходите и трупане на пари.

Те обръщат по-малко внимание на личната комуникация, приятелство и любов. Те не се опитват да изграждат дълбоки взаимоотношения, не се привързват един към друг, като виждат в другия не личност, а набор от полезни функции.

Първото селфи в историятаЗа днешната глобална селфимания говорят статистическите данни. Всеки ден в световните социални мрежи се появяват един милион селфита. Една трета от тях се публикуват от хора на възраст между 18 и 24 години, които са основните селфомани.

В стремежа си към впечатляваща снимка хората се катерят по най-високите сгради, планини, слизат в дълбоки клисури и извършват безумни действия, които често водят до тяхната смърт.

И ако няма сила, която да ви спре да си правите селфита, то поне избирайте сигурни места или помолете някой непознат да ви направи снимка.
И не забравяйте, че фотографията не е просто снимка, на която някой изглежда красив или не толкова, а специфична емоция, чувство, което отразява състоянието на човека в определен момент.

Снимайки се един друг и света около нас, ние можем да усетим радостта, вдъхновението и творческото отношение към живота.

О миг поспри, ти си тъй прекрасен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *