Как да разкажем история чрез снимка

история чрез снимка

Нека помислим заедно за една история, възникваща на основата на образи. Тук не става дума за задълбочено научно ръководство. Това е по-скоро реторика, която се стреми да Ви убеди и вдъхнови да развиете свой собствен творчески потенциал. Снимките трябва да съдържат нещо важно за зрителя, трябва да могат да му разказват истории.

Творчеството е това, което всички ние имаме. То ни е присъщо и не е необходимо да бъдем специално обучавани.

Цифровата фотография радикално промени това, което правим. Има ненадминато удобство и море от възможности. Но въпреки всички тези предимства, „дигиталната революция” доведе хората до факта, че съдържанието в кадрите е бедно. Те вече не предават толкова много мисли. Въпреки това, желанието ни да създаваме смислени и живи образи издържа на изпитанието на времето.

Какво е мощен образ?

Отговорът може да е различен. Според мен силен образ е този, който засяга нашето сърце и нашето съзнание. Силата на образа се крие в способността му да предаде историята. Историята може да бъде всичко. Нещо сложно, като социален коментар или нещо много просто, като чувства или емоции. Разказвателния образ ни привлича, обръщайки се към сърцето ни. Той стимулира любознателността на хората и събужда творческите ни качества. Това не само води до въпроса, повдигнат от фотографа, но и ви позволява да покажете собствената си уникална интерпретация в разбирането на образа.

Силният образ е произведение на изкуството, а не наука. Образът, като форма на изкуство е отворен за нашето творческо въображение. Той ни „разказва” историята и ние „слушаме” или „чуваме” каквото искаме или каквото сме готови да чуем. Нашето селективно възприятие се определя от редица фактори, включително нашата ценностна система, житейски опит, култура, общество, индивидуализъм и художествен мироглед. Но най-важното е нашето въображение, което влияе върху разбирането и интерпретацията на образа.

Фотографът полага всички усилия да разкаже конкретна история

история чрез снимка

Той може внимателно да изработи композицията на рамката, но никога не може да запази пълен контрол над тълкуването на неговите творби. Изкуството стимулира творческата интерпретация, за разлика от науката, която се отличава с твърди правила, водещи до абсолютна истина. Когато става въпрос за изкуство, може да се каже, че няма правилно или грешно възприятие и разбиране. Ясно е, че тълкуването трябва да е в съответствие с ума. Така стигаме до извода, че творческата свобода до известна степен е ограничена само от логиката и разума. Живеем в реалния свят, където творческата свобода е свързана с рационалността.

Историята е най-лесният начин да създадете мощен образ

Творчеството е неразделна част от това, което означава да бъдеш човек. Така нашите истории възникват съвсем естествено, без никакво напрежение. За всеки фотограф е важно да се разберат и овладеят техническите, композиционните и редакционните аспекти на фотографията. Правилното използване на техническите възможности позволява по-ефективно да се предаде смисъла на изображението. Въпреки това е важно да се знае, че тези аспекти са второстепенни по значение и са помощни в интерпретацията и разбирането на образа.

Силните образи ни обединяват и събуждат находчивост в нашите умове и сърца. Най-добрият начин да постигнете това е да разкажете история, използвайки изображение.

Ако желаете заедно да разкажем Вашата история в снимки свържете се с мен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *