Фотографията – колко е важна тя за човека?

Фотография

Фотографията е много важно изобретение на човечеството, в което са инвестирали много учени от различни страни по света. В днешно време фотографията се използва широко в различни сфери на човешката дейност. В науката, например, тя отдавна се превърна в независим метод за изследване и помага да се проникне не само във видимия свят, но и в дълбините на микро- и макрокосмоса.
А заедно с технологиите в телевизията космическата фотография се е превърнала в мощно средство за човешкото познание, като записите се извършват чрез изкуствени спътници и дават важна информация за развитието на съвременната наука, както и в сектори на икономиката на много страни.

Фотографията е език на визуална информация, която надеждно служи на човечеството в продължение на няколко века. Вече не си представяме книги, вестници и списания без снимки. Също така те заеха твърдо място на щандовете в изложбените зали и музеите.

Професията на фотографа става независима, както и специалността на журналиста, кореспондента. Визуалната информация е ценена не по-малко от текстовата.

Изобретяването на фотографията допринесе за появата на нов вид изобразително изкуство – творческата фотография, която премина през сложен път на развитие. Сред традиционните и съвременните форми на изкуство, творческата фотография е намерила своето достойно място. И сега фотографите продължават да носят на хората радост в общуването със света, да изпитват истинско удоволствие от срещите с красивото.

Малко история за фотографите.

ФотографияВ края на XIX век те винаги са били с триножници, на които са били прикрепени фотоапаратите и голямо парче черен плат, с което са го покривали по време на снимане. По това време процесът на проявяване на фотографските филми е бил доста сложен, затова фотографията не е била много популярна дейност.

Смята се, че първата фотосесия (разбирайте успешна фотографска снимка) е направена през 1822 година, но не се е запазила. Първата, достигнала до нас е от 1826 година и е дело на френския изобретател Жозеф Нисефор Ниепс.

Първата съхранена фотографска снимка на българи е от 1842 – 1843 година. На портрета са фотографирани във Виена възрожденецът Тодор Минков с майка си. Фотографията вероятно е направена от българина Анастас Йованович.

Съвременна фотография

Сега нещата са различни. В съвременната фотография не се проявяват филми и не се отпечатват снимки. Тя се занимава с преосмисляне на връзката между фотографа, модела, зрителя и снимката.

Както казва италианският писател Умберто Еко, ние живеем в ерата на изгубената простота. Простотата вече не се дава на никого, защото постоянно се противопоставяме на натиска на миналото, натиска на всичко, което сме казали, от което не можем да избягаме. Това състояние преживява и съвременната фотография, която е принудена да реагира, от една страна на традицията и класическата идея за фотография, от друга страна на светкавично бързото развитие на технологиите за производство и обработка на фотографски изображения.
Очарованието от фотографията стана специален знак на времето. Това включва хора от различни възрасти и различни професии. В съвременните снимки можете да видите истински фойерверки от цветове. И разнообразието от тонове и цветове не предизвиква раздразнение, а напротив – приятно милва окото.

ФотографияТова обаче не винаги е било така. Преди няколко десетилетия можехме да се възхищаваме само на черно-бели снимки. В много семейства те все още се държат в старите албуми. Като прелистваме такъв албум, винаги чувстваме вълнението, защото докосваме миналото: нашето семейство, нашия град, нашата страна. Понякога една малка, пожълтяла от времето снимка може да разкаже повече от няколко страници в учебника по история. И може би дори по-дълбоко докосва от най-сантименталния роман. В много семейства албумите със стари снимки са внимателно запазени и само най-близките приятели и особено скъпите гости могат да се докоснат до тях.

И въпреки че живеем във времена на масово увлечение по фотографията професионалните фотографи не остават без работа. От услугите им продължават да се възползват вестници и списания, рекламни и сватбени агенции и др.

И това е така, защото техните професионални умения често се превръщат в полет на творческо въображение и надминават дори най-смелите очаквания на хората.