20 любопитни факта за фотографията

Любопитно за фотографията

Представяме ви 20 изключителни, изненадващи и странни факти за фотографията, които може би никога не сте познавали. Така че, ако се чудите какво е името на най-скъпата камера, какъв е размерът на най-голямата снимка или колко камери на фирмата Hasselblad са на Луната, прочетете я – ще бъде интересно.

Биология и фотография

eye1. Диафрагменото число на човешкото око варира от f/8.3 при ярка светлина до f/2.1 на тъмно.
Източник: Уикипедия

2. За да изчислите фокусното разстояние на човешкото око, трябва да вземете предвид отражателната способност на очните течности.
Източник: Уикипедия

3. Днес, на всеки две минути, ние правим толкова снимки, колкото цялото човечество през деветнадесети век.
Източник: Fstoppers

4. Според проучване, проведено през 2010 г., 76% от британците са били пияни на тези снимки, в които са били отбелязани.
Източник: Telegraph

5. От коя страна е по-добре да се снимате в профил? Лявата! В резултат на проучване, проведено от университетския персонал на Wake Forest в Северна Каролина, САЩ, се оказа, че лявата ни страна е по-добре възприемана и считана за по-естетична от дясната. Авторите на проучването смятат, че причината за това може да бъде фактът, че емоциите са по-добре показани от лявата страна на лицето. Обърнете внимание, когато се снимате!
Източник: Science Daily

Рекорди

6. Най-големият обектив за SLR фотоапарат е Carl Zeiss Apo Sonnar T*. Теглото му е 256 килограма, фокусното разстояние е 1700 мм. Той е създаден специално за работа с камера на Hasselblad 6 X 6, по индивидуален проект на неизвестен клиент, любител фотограф на дивата природа.
Източник: Цайс

7. Най-добрата камера беше рядката Leica от 1923 г., която през 2012 г. бе продадена на търг във Виена за 2,8 милиона долара.
Източник: Ройтерс

8. Най-големите снимки в света са съставени от малки изображения. Най-голямото, несъбрано от части изображение беше снимката на контролната кула и пистата на летището на американския морски корпус в Ел Торо, Калифорния. Височината й е 9,7 метра, а ширината – 33,8 метра. Тя е заснета в бивш хангар, който е превърнат в гигантска камера. Филма беше огромно бяло платно, покрито с 75 литра фоточувствителна емулсия. Изгледът на кулата и пистата се отпечата за 35 минути, след което изображението се изми с помощта на два пожарни маркуча, свързани с хидрантите.
Източник: Уикипедия

9. Дължината на най-дългия фотонегатив е 39,3 м. Това е панорама на главните улици на Буенос Айрес, заснети от Естебан Пасторино Диас. Заснемането е извършено с камера, монтирана на покрива на движеща се кола.
Източник: Световните рекорди на Гинес

10. Най-голямата колекция от камери в света принадлежи на Делиш Парех от Мумбай, Индия. От 1977 г. той събира 4425 старинни камери.
Източник: Световните рекорди на Гинес

Интересни факти от историята

kodak11. Джордж Ийстман, основател на компанията Kodak, е обичал много буквата К. Той я е смятал за силна и остра. Оттук и името на компанията, която Ийстман е измислил заедно с майка си.
Източник: Уикипедия

12. През 1990 г. Kodak използва колекционерски играчки, за да завладее децата със своите камери и фотографии. Тези играчки се наричаха “Колоркини”.
Източник: Photojojo

13. Преди дигиталната ера правителството на САЩ шпионира СССР с помощта на 20 спътника, оборудвани с камери и много големи филми, дължината на които е 96,5 километра. След като рулона свърши, той се изстреля в атмосферата на Земята в специални капсули и се спусна в Тихия океан откъдето бе взет от самолети американските ВВС.

14. Камерите и оръжията имат обща история. В първите дни на фотографията някои устройства бяха направени въз основа на същите механизми, които бяха използвани в револверите на Колт. И дизайнът на камерите беше частично взет от картечниците от онова време. По-късно за получаване на коладий се използва пироксилин (вещество, използвано за създаване на бездимен прах).
Източник: Дейвид Кембъл

15. На Луната има 12 камери на Hasselblad – няколко експедиции до сателита ги оставят на повърхността, така че модулът да може да поеме по-голямото натоварване на лунната почва.
Източник: Уикипедия

16. Сладките снимки на котки със забавни надписи наскоро наводниха интернет, но се оказва, че това изобщо не е нова тенденция. Една от първите смешни котки започна да снима британецът Хари Пойнтер – това беше през 1870-те години. Отначало той снимал животни в нормални условия, но бързо осъзнал, че снимки с котки в забавни пози се радват на много по-голям успех.
Източник: www.photohistory-sussex.co.uk

17. Смята се, че първата успешна фотографска снимка е направена през 1822 година, но не се е запазила. Първата, достигнала до нас е от 1826 година[12] и е дело на френския изобретател Жозеф Нисефор Ниепс.
Източник: Уикипедия

18. НПрез 1839 година Дагер официално обявява, че е изобретил фотографски процес, използващ посребрена медна плочка, наречен дагеротипия. Френското правителство купува патента и незабавно го прави публично достояние.
Източник: Уикипедия

Снимки на интересни обекти

19. Манхатънхендж, известен също като Манхатънско слънцестоене – феномен, по време на който можете да наблюдавате залеза или изгряващото слънце по улиците, движещо се от изток на запад. Фотографите в Ню Йорк обичат да го снимат.
Източник: Уикипедия

20. По време на слънчево затъмнение, листата на дърветата действат като обектив и създават красиви полумесеци на земята – изображения прикрити от сянката на Слънцето.
Източник: petapixel.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *